“Je kan geen werelden genoeg kennen”
Verslag van de Teseum TIJDsessie met Phara de Aguirre
“Ik ben een klein beetje zenuwachtig, want de vrouw naast me heeft nog meer kilometers op de televisieteller dan mezelf.” Op zijn unieke manier kondigt Marcel Vanthilt de gast van de laatste Teseum TIJDsessie aan: Phara de Aguirre, journaliste, televisiemaker en presentatrice bij de openbare omroep VRT. “Ik ben ook nerveus Marcel”, stelt ze de gastheer gerust. “Normaal stel ik de vragen.”
In feite is het nu niet anders. Met elk antwoord dat Phara geeft, nestelt ze nieuwe vragen in de hoofden van het publiek. Soms zijn die onschuldig en wil je vooral meer details horen over anekdotes die Phara vertelt. Bijvoorbeeld over de jaren dat ze televisie ging kijken bij de buren. Phara: “We kregen thuis zelf pas televisie in 1970, na de geboorte van mijn jongste zus. We waren toen met 9 kinderen. Volgens mij was die televisie een soort anticonceptiemiddel.”
Vaker zijn de vragen waarmee je achterblijft meer essentieel van aard. Bijvoorbeeld: wat is waarheid? Zeker in tijden van fake news een vraag die steeds prangender wordt. Ook voor Phara is het antwoord op die vraag moeilijk te geven. Phara: “Wat is de waarheid in de oorlog tussen Israël en Gaza? Ik vind het belangrijk om te weten wat er leeft in een land en te laten horen welke verschillende standpunten er zijn. Als journalist moet je het publiek zo breed mogelijk informeren. Bijvoorbeeld dat er recent in Hongarije een gay pride was waar mensen uit Hongarije en andere landen naartoe kwamen, maar ook dat er in Hongarije een tegenbeweging is die vindt dat kinderen en jongeren te veel in die richting worden geduwd. Waar de waarheid dan ligt, dat weet ik niet op dat moment. Maar ik wil wel alle tendensen leren kennen en begrijpen.”
Nog zo’n vraag: wat is nieuws? Phara: “Het is altijd een discussie wat er in het nieuws moet. Wat voor jou belangrijk, is misschien voor iemand anders niet belangrijk. Je kijkt altijd met je eigen blik naar de wereld. Ik zeg daarom tegen mensen: je kan geen werelden genoeg kennen. Ik denk dat veel mensen op de nieuwsdienst te weinig werelden kennen. Dat is ook de reden waarom ik zelf reportages maak, omdat er werelden zijn die je nooit in de studio krijgt.”
Zo leerde een avond met Phara ons dat vragen stellen vaak belangrijker is dan antwoorden geven. Niemand wil toch een voorbereid antwoord zoals dat van een politicus? In de woorden van Phara: “Soms moet je een verrassingsaanval voorbereiden en echt nadenken hoe je een vraag formuleert.”
Verslag: Niels Dewil